Ik wil best meer belasting betalen.

Ik kom er voor uit, ik ben een "rooie". Een SP lid, een aanhanger van de socialistische kijk en een groot voorstander van "lagom" (google dat maar eens).

Ik hoor wel eens van mensen dat we hier teveel belasting betalen. Dat "ze" van je stelen, en "ze" je vertellen wat te doen.
Dat is wel heel kort door de bocht ergens vind ik persoonlijk. We leven in een land waar we op sociaal niveau het best goed doen. Natuurlijk, er zijn genoeg schrijnende gevallen, de samenleving verhard en opvattingen verharden mee.

Maar staan we ook wel eens stil wat er met belasting geld gebeurt? Ja ik weet het, er wordt veel verkwist, ik spreek dat niet tegen.
Maar er gebeurt ook veel goeds mee en daar hoor je niemand over.
We hebben hier een relatief goed sociaal vangnet. Verre van perfect, maar in principe hebben we een minimum inkomen voor iedereen. Geen vetpot maar wel een inkomen.

Vergelijk dat eens met andere landen. Als je in de grote USA werkloos bent heb je pech. Geen geld, niks.
Hier hebben we nog geld voor mensen die hun baan verloren zijn.

Er zijn openbare voorzieningen, er zijn sociale trajecten, we beschikken over een relatief goede zorg op fysiek en mentaal niveau en de basis daarvan is goed bereikbaar. Ja dat eigen risico, maar daar kom ik later op terug.

Veel mis, maar ook goede dingen

Ja het is zo makkelijk om van het negatieve uit te gaan. En vaak vallen we daar in. Al die regeltjes, al die plichten. We vergeten de rechten ook wel eens.
En ja "het" zijn trage logge instanties. Maar wees blij dat ze er zijn, zonder hadden veel mensen helemaal niks.

Ik hoor nog wel eens mensen die maar fitten en kwaad zijn op "de overheid" want ze hebben bijstand en moeten zo veel. Keerzijde is, was dat er niet dan had je niks. En de tijd dat er armoedehuizen waren ligt achter ons. Ja ze zijn er maar zijn vaak semi overheids gefundeerd, weer die overheid he.

En nogmaals, ik zeg niet dat het een perfecte wereld is. Ik heb een opleiding gehad in wet en regelgeving en me gespecialiseerd in Sociale wetgeving. Ook ik vind heel veel dingen omslachtig, en soms ook bot en mensonterend. De mythe dat niemand honger hoeft te lijden is helaas een mythe.

Maar dan nog, er gaan ook dingen goed. En soms is goed een vorm van minder slecht. Minder slecht is nog altijd beter als geen inkomen, geen huis, nul toegang tot gezondheidszorg.

Ik heb luxe

En dat meen ik. Ik heb niks te klagen. Ik ben relatief gezond, heb een baan, een huisje en een auto. Ik heb een volle koelkast en leef soms te decadent, maar ieder zijn eigen ding.
Maar als ik mijn baan, of mijn gezondheid kwijt raak dan ben ik wel erg blij dat er dat vangnet is. Dat ik toch nog een zekere vorm van inkomen heb.

En ik weet dat er genoeg zijn die die luxe niet hebben. En ja er zit ook een groep tussen die niet wil werken. Dat hou je altijd, maar ga daar niet van uit. Er is ook een groep die niet kan. Door de omstandigheden, door ziekte, door heel veel dingen waar we soms niet bij stil staan.
Dat zijn in eerste instantie allemaal mensen, geen statistieken, geen cijfertjes geen wat dan ook. Mens, net als jij en ik.
Waarom zouden die het slechter hebben dan mij? Of gewoon geen inkomen of uitzicht op een toekomst?

Waarom hoor ik vaak dat iedereen over dezelfde kam gescheerd wordt? Ieder mens heeft recht op een toekomst, en horen we als mens elkaar niet te helpen?

Meer betalen

Persoonlijk wil ik best meer betalen, als daar de juiste dingen mee gebeuren. Meer geld voor scholingsprojecten, meer vrijstelling van inkomsten voor mensen in de ww en bijstand zodat ze makkelijker kunnen werken aan zelfstandig inkomen verdienen.
Een afschaffing van dat eigen risico in de zorg want dat slaat nergens op en legt een drempel op iets wat voor iedereen toegankelijk moet zijn: gezondheidszorg.

Een lagere pensioenleeftijd in bepaalde sectoren, en wat mij betreft gaan we ook weer terug naar de staatsbedrijven. Ik weet het dat gaat nevernooit gebeuren, maar na al die privatisering is het er eerder on overzichtelijker op geworden en duurder dan het beloofde goedkoper en makkelijker.
Hoort alles wat we als basisrecht zien niet gewoon onder de staat te vallen? Zodat het zich kan richten op de taak en niet de winst en de concurrentie? Zorg, vervoer, water en energie, waarom willen we een systeem daarop wat gebaseerd is op winst?
Krijgen we straks ook geprivatiseerde politie, brandweer en defensie?

Ik weet het dat zijn kreten van een echte socialist en ook die hebben de waarheid niet in pacht. Ik ben geen econoom, maar toch, soms denk ik wel eens.....wat is het nut er van?

Geef meer aan de mens en minder aan de top

Nogmaals ik vind meer belasting betalen geen probleem als iedereen daar op vooruit gaat. Beter onderwijs, betere sociale voorzieningen, betere zorg, meer geld voor de mensen.
Maar ik krijg wel jeuk als ik weer eens lees over bankensteun en hoeveel geld er dan naar de banken top gaat (want die deden hun werk zo goed?), over wat er voor geld naar de zorg gaat en wat er terecht komt in de echte zorg. Over grote projecten die gaan om uiterlijk vertoon. Er gaat gewoon ook heel veel mis en er wordt ook heel veel verspild.

Ik snap best dat mensen daarom het helemaal gehad hebben met "ze", zelf heb ik dat ook wel eens.

Maar toch, in de basisbeginselen hebben we het hier gewoon helemaal niet zo slecht, misschien moeten we ook even naar de goede dingen kijken. Ook die zijn er.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.