Van Android naar Apple

Ik ben tegenwoordig in het bezit van een iPhone. De iPhone SE met 128 GB opslagruimte.

Jawel een iPhone. En voor sommigen was het een verassing dat ik overschakelde van Android naar iPhone, wellicht heb ik me eens negatief over Apple uitgelaten en dacht men dat ik anti Apple was. Maar in werkelijkheid ben ik dat helemaal niet hoor, maar daar later meer over.

Mijn eerste smartphones

Mijn allereerste smartphone was een Nokia, type ben ik even kwijt, hij had een vast toetsenbord (wat ik toen heerlijk vond) en draaide op Symbian. Als je enigszins iets hebt met smartphones weet je wel hoe het verder gegaan is met Nokia en Symbian. Maar toen ik hem had beviel het me wel, simpelweg het hele smartphone idee was nieuw en eigenlijk was er nog helemaal niet zoveel voor te krijgen.
Ik was een hipster zo u wilt.

Na de Nokia kwam al snel dé smartphone van het moment (toen), de Samsung Galaxy (ja zonder cijfer er achter nog, het was de eerste). Er begonnen al steeds meer apps te komen en de smartphone werd steeds belangrijker. Had ik hem opdat moment ook echt nodig? Nee natuurlijk niet, maar het was een leuk speeltje.

Maar de smartphone revolutie ging snel, en de galaxy verouderde snel, dus na 2 jaar schakelde ik over op een volgende lijn in de serie: de Samsung Galaxy S 3 Mini. Juist mini, want de smartphones werden steeds groter en groter, en ik heb niet zoveel met groot.
Na een goede 3,5 jaar was ook deze telefoon verouderd en kon de laatste updates van Android niet meer aan. Hij werd traag, liep vast en het ergste, soms "lagte"  het scherm. Dat wil zeggen dat je een handeling doet en het scherm zo traag is en hapert dat je soms dingen met de telefoon doet die helemaal niet de bedoeling waren. Je klikt wat aan in scherm 1, schakelt over naar scherm 2 en klikt daar wat aan, maar de telefoon denkt dat het nog steeds in scherm 1 zit en.....tadaaaa hele andere handeling.

Dus na de S3 mini kwam een Huawei P8 Lite. Op dat moment een heerlijk toestel. De lite stond voor de kleinere uitvoering, maar ik had het idee dat ik een tablet had.
Maar al na 2 jaar bleek dat ook de Huawei het Android probleem had, hij verouderde. Android kreeg upgrades, en Huawei stopte met het doorvoeren van die upgrades voor mijn telefoon. Gevolg was hetzelfde als met de Samsung.

Wat anders dan?

Ik hoorde ondertussen links en rechts van mijn vrienden die Apple hebben, dat iPhones dit euvel zelden hebben. En dat is eigenlijk ook wel logisch. Even een kort technisch verhaal: Android is een door Google bedacht besturingssystteem, maar Google maakt zelf geen telefoons. Er zijn genoeg bedrijven die dat wel doen, die nemen dat besturingssysteem aan, maar maken hem vervolgens naar eigen wens. Er zijn heel weinig merken te vinden die een "kale" versie van Android op hun telefoon zetten (en die telefoons vind ik dan weer niks) met als gevolg dat je al snel veel merkspecifieke apps er op hebt.
Vervolgens komen er upgrades van Android, maar omdat de fabrikanten allemaal weer andere chips en onderdelen gebruiken werkt dat niet met alle chips, processors, of hoe je het noemt samen. Er zijn teveel verschillende telefoons per merk op de markt en uiteindelijk stopt de fabrikant met het steunen van een upgrade en loop je achter de feiten aan, de apps worden namelijk wel allemaal geupgrade.

Apple daarentegen is zowel de hardware als de software fabrikant. Wat betekent dat hun besturingssysteem iOS speciaal afgestemd is op hun telefoons, en ze het daarom veel en veel langer ondersteunen. Alles is er op zoals Apple het bedacht heeft en er wordt geen "merkspecifiek sausje" overheen gedaan. Alles is Apple, letterlijk.
Dat betekend dus dat de telefoons ook veel langer ondersteund worden. Vrienden die een iPhone hebben die 5 jaar oud is, kunnnen deze nog steeds prima gebruiken. Ik ben in die tijd al 2,5 smartphone verder!

Maar waarom nu dan Apple?

Maar waarom na jaren van Android nu over op Apple? Was ik klaar met Android? Helemaal niet, ik blijf het een goed systeem vinden, maar ik erken wel degelijk zijn beperkingen, en dat komt vooral omdat ieder merk er maar mee doet wat het goed acht, wat niet altijd goed uitpakt.
Maar de hoofdreden voor mij persoonlijk was wel dat de nieuwe generatie iPhones uitgerust is met een MFI chip.

En dat is denk ik niet de meest gebruikte of bekende feature, maar voor mij een hele belangrijke.
Een MFI chip stelt de iPhone in staat om te communiceren met mijn gehoorapparaten. Ik heb een set van ReSound, en deze (luxere)  uitvoering heeft met Apple een keer om tafel gezeten en daar is de MFI chip geboren. In het kort: Ik stream mijn telefoon naar mijn hoorapparaten zonder tussenkomst van randapparatuur. En ik bedien ze ook vanaf de iPhone (en ook de randapparatuur die ik heb).

En dat is een verademing. Echt waar, als iemand die afhankelijk is van zijn hoorapparaten om geluid te ervaren is dat gewoon een game changer, en ik kan nu al zeggen dat ik nooit meer een telfoon zonder MFI instellingen wil.

Dat was het practische, maar hoe bevalt het systeem dan?

In 1 woord super! En ja dat had ik zelf niet verwacht. Ik heb me over redelijk wat dingen heen moeten zetten (daarover straks meer), en ik heb echt nog wel een bak aanmerkingen hoor. Maar iOS werkt super, ik heb eer echt geen andere woorden voor.

Het is voornamelijk heel "clean", bijna op het klinische af, wat het ergens ook een beetje onpersoonlijk maakt. Maar je merkt gewoon dat Apple superhoog inzet op vormgeving en dat vind je in alles terug. De instelling menu's zijn simpel, logisch en zien er gelikt uit. De bediening is heel erg wennen, maar ook dat is gewoon goed.
De snelheid is echt verbazingwekkend, hoe ik van app naar app ga, en hoe snel de apps opstarten en reageren.

Nu kan je denken: Ja je vergelijkt een nieuwe telefoon met een oudere Android telefoon.
Maar dat is niet helemaal waar.
Ik heb de iPhone SE, technisch gezien is dat een 6S in het jasje van een 5 met marginale upgrades. Apple zit nu zelf op de 8, dus ik loop 2 types achter ten opzichte van het nieuwste model.
Maar ik heb hem vergeleken met de snelheid van de 8 (voor hoe ik hem gebruik dan, gewoon apps opstarten en gewoon gebruiken, geen fancy stuff) en ik zag geen veschil. Zal er vast wel zijn, maar dan heb je het over tienden van seconden en dat merk ik niet op.

Ik heb ook mijn samsungs en huawei wel eens naast de nieuwste versies van die telefoons gelegd, en geloof me, dat verschil merk je écht wel aan snelheid en soepelheid!

Dus op dat punt echt heel veel respect voor Apple, ik hoop dat mijn SE dit geintje heel lang kan volhouden.

Waar ik wel heel erg aan moet wennen bij de iPhone is het "Wij zijn het Grote Apple en wij weten hoe het werkt" idee,
Bij Android had je alle vrijheid over je telefoon qua interface. Wilde ik een icoontje precies op die plek hebben? Geen probleem. Wil ik live widgets op de door mij bedachte plek op een van mijn schermen? Geen probleem. Wil ik een andere launcher? Geen enkel probleem. Letterlijk alles was aan te passen en je kon je telefoon volledig personaliseren.

Bij Apple, heel ander verhaal.
Wil ik een rij icoontjes, dan een live widget, een rij niks en weer een rij icoontjes? Gaat niet gebeuren vriend. Apple heeft bedacht dat het meest linkse scherm voor widgets is en alle icoontjes moeten vanaf de bovenste rij van links naar rechts en daar kan je niks aan veranderen.
De interface is zoals Apple het wil en ook daar kan jij als gebruiker niks aan doen. Alles binnen de lijntjes zoals Apple het bedacht heeft.
En daar heb ik nog steeds wel problemen mee. Ik wil dingen namelijk vaak anders als anders en die vrijheid geeft Apple me niet.
Ik snap dat juist door die keuze hun systeem soepel en snel loopt, echt, dus ik begrijp de keuze, maar jammer is het wel. Al zal het vast wel wennen.

En apps? Laat ik eerlijk zijn, de meeste apps die ik vaak gebruik, gebruik ik al sinds de uitvinding van de smartphone.
En van al die apps, op een paar uitzonderingen na, bestaat zowel een Android als een iOS variant, en die werken eigenlijk precies hetzelfde.

Dus op app gebruik gebied is er voor mij al jaren niks veranderd, en alles werkt nog steeds zoals ik het gewend bent. En de apps waar ik een iOS variant van moet nemen? Eigenlijk zijn die ook hetzelfde, met een andere naam.

Kortom, blij?

Ja, heel blij. Het is gewoon een prima telefoon. En hij is niet groot en dat vind ik ook een voordeel!

Ben ik nu een Apple man? Nee, ik zie nog steeds de voordelen van Android in, alleen je hebt er steeds een nieuwere telefoon voor nodig om dat bij te benen. En daar ben ik wel klaar mee.

Ga ik nu ook voor de Macbook en bijbehorende dingen? Nee, vooralsnog niet.
Ik vindt Apple computers simpelweg te duur voor wat ik er mee doe. Dat kan met een veel simpeler apparaat ook. Dat is altijd het grote manco wat ik neerleg bij Apple. Waarom is jullie spul zo loei en loei duur? Ja het is goed spul, maar dan nog........voor minder geld koop ik een vergelijkbare windows laptop.

Ja de vormgeving is mooi. Ook het design van mijn iPhone vindt ik prachtig, gelikt en goed uitgevoerd.
Jammer dat ik het nooit zie, want ik heb er een stuiterhoes omheen (ons kent ons) en hij ziet er nu gewoon dertien in een dozijn uit ;-)

Maar alles daargelaten.......ik geloof dat ik het vanaf nu wel bij iPhones hou.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.