Ooit was ik een Gadgetman



Ik ben iemand die nogal graag bovenop de techniek mag zitten. Dol op gadgets, en erg benieuwd naar wat er allemaal op het technisch vlak allemaal bij komt. Ik geef toe dat er ook wel een substantieel gedeelte van mijn geld aan uitgegeven is door de jaren heen, soms met geweldige gevolgen, soms met een deceptie.
Maar ik moet bekennen…..de rek is er een beetje uit.  De gadgets boeien me niet zoveel meer en ondanks dat de techniek razendsnel gaat, komt er alleen maar meer van hetzelfde op de markt.  Ja, de Samsung Galaxy S6 die binnenkort uitkomt, zal vast een hoogstaand stukje techniek zijn, maar naast dat hij platter, sneller, en meer wauw factor heeft dan dan het S1 model (of gewoon S zoals hij toen heette)is het in essentie eenzelfde soort apparaat, her en der wat nieuwe trucjes maar nog steeds een smart Phone.
En zo gaar het met meer technische dingen die een jaartje of 10 geleden helemaal wauw waren, en na jaren van technische evolutie, eigenlijk nog steeds hetzelfde ding zijn. Wellicht platter, meer resolutie en wat hipper, maar het apparaat op zich is niet veranderd.
We gingen van joekel van een beeldbuis (de ontilbare breedbeeld televisie), naar een platte tv, en dat was echt een vooruitgang. Maar op wat meer resolutie (okay veel meer), andere soorten schermen, en een opleving en toch eigenlijk snelle dood van de platte 3d tv, is er nu de “curved edge”, maar het blijft een platte tv. De visioenen van een in 3d geprojecteerd start trek holodeck iets om je heen is nog steeds pure science fiction.
Ook het internet, iets wat mijn leven in kwam als een ding waarvoor je de telefoonlijn thuis gijzelde en dan de o zo herkenbare verbindingstoontjes hoorde (en je was heel blij dat je het had al had je geen flauw idee waarvoor, maar fuck it je had het!), is veranderd in iets dat we allemaal bij ons hebben op onze smart Phone (een apparaat waarbij de prestaties van computers uit midden jaren negentig van de vorige eeuw verbleken…..en je houdt het in je hand he!). Een geweldige bron van informatie, contact en vermaak, maar…..dat is het al een jaartje of 5 en de volgende stap laat nog op zich wachten. Ja je kan heel veel met apps en smartphones en dingen via internet op afstand doen en bedienen, maar de wauw factor toen internet van een inbel-ding naar een algemeen iets evolueerde, die mist nog. Het is allemaal voortgeborduurd op, maar de echte wauw moet nog weer komen.
In mijn ogen is de tablet de laatste wauw geweest, en hoe erg ik ook een hekel aan Apple heb (ze doen het gewoon niet voor mij) moet ik gewoon toegeven dat meneer Jobs een echte visionair was die de wereld 3 hele grote technologische stappen heeft gegeven (Iphone, Itunes en Ipad) die nu zo erg in het leven ingebakken zitten dat het misschien ook wel door de vanzelfsprekendheid is gekomen dat ik de nieuwe wauw al gemist heb terwijl hij er al is.
Google glass was een leuk idee maar veel te snel op de markt gebracht, dus wie weet in de toekomst. De smart watch is niet meer dan een gadget op het moment, maar laakt op gebied van nauwkeurigheid en interactie nogal veel (ben ook blij dat ik er geen gekocht heb, want kom op….boodschappen weergeven op je horloge via je telefoon….Nokia had dat idee al 10 jaar geleden in uitvoering).
Al met al liggen er genoeg opties, maar ze willen nog niet doorbreken, wellicht omdat ze te vroeg op de markt gebracht worden, omdat  fabrikanten allemaal de nieuwe Apple willen zijn, en geef ze eens ongelijk.
Het rare is ook dat het geheel een soort van tegenovergesteld effect op mij heeft. Juist door de vooruitgang en technologische revolutie leer ik de simpelheid van ouderwetse dingen meer waarderen.
De MP3, die erg gemakkelijk en draagbaar is en echt wel heel veel voordelen heeft, heeft mij toch weer teruggebracht bij de ouderwetse platen. Want waar de Mp3 nogal vlak klinkt en vooral heel erg abstract (want, wat is het nou echt waar ik naar luister) en makkelijk is (downloaden die hap!), is de plaat erg warm qua klank, is het tastbaar, zit er een verhaal achter. En vooral, ik moet er wat voor doen, ik moet er bij blijven en luisteren, de plaat pakken, de naald erop zetten. Het is niet draagbaar, het is niet “klik” en het werkt. Het heeft wat. Nostalgie…..of ik wordt gewoon een oude lul en mn midlifecrisis komt er aan, en snel ook!
Wat ik trouwens wel weer heel erg gaaf vindt is de combinatie van moderne en nog-niet-zulkse-oude-techniek.  Ik ben erg blij met mijn “klik aan klik uit” systeem in huis, simpelweg een systeem waarbij je apparaten door middel van een zender en een stopcontact met ontvanger kan aan en uit zetten. Het idee bestaat al jaren, is erg makkelijk, maar niks nieuws onder de zon. Máár voor de echte nerd is er nu een apparaat bedacht dat je aan je wifi router koppelt en waarmee je met de smart Phone via een app alle schakelingen kan bedienen. Ongeacht waar je bent, enige voorwaarde is dat je internet hebt. Van dimbare lampen, tot lichtschakelingen, elektrische dekens, koffiezetters en tv’s, alles is mogelijk zo lang het maar op stroom werkt. Het deed mij gelijk denken aan de serie van voeger op tv: “Het huis van de toekomst, met Chriet Titulaer”, waar dit enorme indruk op mij maakte. Feit is wel dat de hedendaagse techniek  het huis van de toekomst uit  de eind jaren tachtig, beginjaren negentig er gedateerd uit laten zien.
En misschien ben ik dat ook wel, gedateerd, hopende op de nieuwe wauw van de gadgets en techniek, en dat heeft me blind gemaakt voor de wauw die al bezig is. Geen onderdeel er meer van, zelfs geen toeschouwer, maar een onwetende met zijn platen en zelfwerkende lichtschakelingen. Een Gadetman ge-un-gadget.  Hopende op dat ene wat me weer helemaal in het gebied van techniek, gadets en toekomstvisies trekt.

Ach, tot die tijd heb ik in elk geval heel veel coole platen te luisteren én zelf dimmende lampen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.