Kant en klaar maaltijden perikelen
Het
zal waarschijnlijk geen verrassing zijn, maar ik hou wel van een potje koken.
Ik ben zelfs zo’n ego die durft te verklaren dat ik er ook best wel een beetje
van kan en ik ga de moeilijke dingen niet uit de weg. Ik heb een respectabel
gevulde keuken met een mengeling van kwalitatief goede dingen (messen, pannen,
planeetmixer) en uiteraard de gebruikelijke goedkope action meuk (antiaanbakpannen,
keukengerei en al die andere zooi die jij vast ook hebt). Ook de kruidenkasten
staan goed gevuld, en op het balkon staan de verse kruiden in de potten.
Ja,
het is een (soms een beetje uit de hand gelopen) hobby en dat mag ook wat
kosten en wat ruimte innemen.
Maar,
er is altijd een maar, hoe leuk ik het roeren in de pannen ook vind, ik heb er
echt niet elke dag zin in, laat staan tijd. Kopje zin is vooral het nawerk, het
schoonmaken en opruimen. Ik kan in 10 minuten een volledig maal klaarzetten met
wat slimme trucjes (niet geloven? Kom maar eens langs), het kost me alleen al
meer tijd om de keuken daarna weer opgeruimd te krijgen. En vooral daar heb ik
zeker op lange werkdagen geen zin in, en soms ook geen tijd voor.
Dus
er is ook in mijn vriezer een gestage voorraad diepvriespizza’s te vinden en
ander spul wat eigenlijk veels te slecht voor je is maar o zo makkelijk.
Toen
bedacht ik me vandaag, dat moet toch anders kunnen? Waarom ga ik gewoon niet
mijn eigen diepvriesmaaltijden maken? Ik heb een vriezer, ik heb een vacuseal
apparaat en als ik het zelf maak dan weet ik tenminste wat ik in m’n hoofd
druk. Niet dat ik nou de moraalridder ga uithangen, maar soms lees je de ingrediëntenlijst
op zon gemaksproduct en wil je het gelijk vergeten. Gemak wint namelijk heel
vaak van gezond.
Dus
vandaag wat uitzoekwerk gedaan wat zich leent voor makkelijk invriezen, kortweg,
alle maaltijden, mits je ook weet hoe je ze moet bereiden (lees verwarmen) als
ze uit de vriezer komen.
Dus
mezelf de uitdaging gezet, een keer in de week een hele grote pan (lees
meerdere pannen) eten koken, dit in de vacuseal zetten en invriezen. Dan hoef
ik op drukke dagen het alleen maar s ochtends uit de vriezer te halen en s
avonds als het ontdooid is te verwarmen en een pannetje heet water (hoeft
namelijk alleen maar warm te worden, gaar is het al) en binnen 8 minuten een
compleet maal én weinig schoonmaakwerk.
Kortom
als de planning lukt heb ik in een paar week tijd een vriezer vol verschillende
maaltijden liggen en heb ik een kopzorg minder per dag: wat ga ik eten?
Bijkomend
voordeel: ik kook een stuk goedkoper per maal. Okay, de aanschaf is in t begin
wat hoger, maar deel dat door het aantal maaltijden en het valt echt mee.
Vandaag
begonnen met een klassieker uit de studententijd die toch geweldig blijft: hele
foute elleboogjes macaroni met spinazie en roomsaus (en spekjes en gehakt), nog
geen 15 euro en 15 maaltijden klaar voor de vriezer. Tel uit je winst.
Reacties
Een reactie posten