Wasmachines, gewoon niet mijn ding



In mijn huis staat veel apparatuur die ik dagelijks, dan wel wekelijks gebruik. Alle apparaten snap ik, op één na. En dat is een machine waar de meeste mannen denk ik wel moeite mee hebben, wellicht veel vrouwen ook. De wasmachine.
Veel apparaten hebben een hele simpele bediening, aan en uit, that's it. Begrijpt iedereen. Maar bij de wasmachine wordt het toch iets moeilijker, of merk ik gewoon hoe dom ik zelf ben. U mag kiezen.

Ik heb een 6tal jaren geleden een nieuwe wasmachine gekocht, echt op de mannenmanier. Ik liep de mediamarkt in, zocht de wasmachines op, eentje had een grote sticker "als beste getest door de consumentenbond". Ik liep naar de verkoper toe en zei: die wil ik. Klaar. Makkelijk, niet nadenken en kopen.
Maar nu heb ik dus zo'n ding met 10 programma's en per programma weer onderverdelingen. In plaats van de was doen lijkt het of ik een ruimtesonde aan het programmeren ben voor zijn baan rond de aarde.
Bonte was, fijne was, extra verzorging, extra fijne was, donkere was, synthetische was, korte was.... ik zie door de bomen het bos niet meer. En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik sindskort pas weet wat bonte was is.....echt.
Voorheen was het heel simpel voor mij: kleding gaat bij elkaar (kleur maakt niet uit) en gaat op 40 graden, handdoeken op 60 graden en beddengoed ook op 40 maar dat past niet bij de kleding in want dan zit de machine te vol en krijg ik de deur niet dicht.
Een goede vriendin vertelde mij hoe zij de was deed, een veel groter huishouden dus meer was, dus ook meer verstand van wassen (is dan mijn logica hé, alles wat je vaak doet wordt je goed in). Ze vertelde me dat ondergoed apart moest, kleuren bij elkaar, hoeveel graden wat moest enzo. En ik hou me daar zo nu en dan ook best wel aan.
Ik snap nu alleen waarom zij zegt dat wassen zoveel werk is. Ik keek daar altijd heel anders tegen aan. Waar heeft ze het over? pleur t spul in de machine, en gaan met die banaan.
Maar als je het op de "officiële manier" doet, dan is het even een andere wereld hoor. Ik begrijp haar ineens volledig.

Vol goede moed ging ik vanmorgen aan de slag. Ondergoed en sokken bij elkaar, kleurtjes bij elkaar..... ineens was mijn grote wasmand vol was onderverdeeld in 4 stapeltjes was. Ik vroeg mij nog of af ik het ondergoed en sokken nog moest onderverdelen want mn boxers zijn wit met streepjes en mn sokken veelal zwart dus daar zit ook al verschil. Toen bedacht ik me dat er 4 kleine stapeltjes was lagen en ik een 7 kilo wasmachine heb. Dat is best zonde want 4 kleine wasjes in 1 grote wasmachine dat is gewoon energieverspilling. Maar voornamelijk veel tijd verknoeien met wassen.

Kortom de bottemannenlogica nam weer de overhand. Ik heb alles maar weer op een bult gegooid en bedacht me dat het nu in 1 was kon, dat is toch weer 3x wassen bespaard!
Het paste inderdaad in de wasmachine, en dan komt de volgende moeilijke stap. Wasmiddel toevoegen. Waarom krijg je van die wasbollen er bij met maatverhouding en dergelijke? Ik moet het pak wasmiddel er bij houden, me afvragen hoe vuil mijn was is en hoe hard mijn water. Vervolgens moet ik in dat wasbolletje, met erg slecht leesbare cijfers en maatverdeling, als een Walter White uit Breaking Bad een nauwkeurige afmeting gaan maken voor een chemisch proces die zijn weerga niet kent.......... U raad het al ook dat doe ik dus niet. Bolletje tot de rand vol en in de machine. Die maat zal vast wel goed zijn, ze leveren ze niet voor niks met precies die maat af. Wasverzachterbakje krijgt dezelfde behandeling: Vol tot max.
Dan komen we bij het keuzemenu. Katoen bonte was. Check! 40 graden moet goed genoeg zijn. Maar dan.... extra spoelen? is dat nodig? ik vertrouw er op dat de wasmachine prima spoelt al twijfel ik wel aan de fabrikant als ze dit als optie geven. Voorwas? Wat is dat? Ik wil gewoon wassen. Ook die dus uit. Kreukvrij? Lijkt me handig, aan. Bio, wat is dat voor optie? biologisch wassen? klinkt goed, aan. Dan kan ik kiezen voor tijduitstel, waarom? ik gooi m nu toch vol dus ik wil ook nu wassen. Uit. En dan de meest vreemde optie ooit. Tijdbesparing. Echt hij staat er. Ik heb zo'n digitaal klokje op mn wasmachine waarop ik kan aflezen hoeveel tijd de was duurt (maar hij rekent nooit in minuten denk ik want t duurt altijd langer dan ie aangeeft.....) en op dat klokje zie ik dat de was 2:35 uur duurt. Druk ik op tijdbesparing kost diezelfde was ineens 1:50 uur. Waarom zit die optie er op? alsof ik denk van......ach ik wil prima 45 minuten langer op mijn was wachten? Ik snap er geen biet van, maar als ik de keuze krijg tussen 2:35 uur en 1:50 uur dan is dat voor mij geen keuze: aan!

U ziet, voor mij is de wasmachine een heel erg ingewikkeld en magisch apparaat waar ik de ballen verstand van heb. Ik weet niet meer dat de was er vuil in gaat en er weer schoon uit komt (na wat oorlog met keuzemenu's enzo), en eigenlijk wil ik dat graag zo houden.
Ieder geoefende wasser die dit leest zal zich vast doodlachen om mijn botte logica en manier van wassen.....ach het werkt voor mij.
Mijn volgende wasmachine moet gewoon 2 knoppen hebben: aan/uit en 40 graden/ 60 graden en dan ben ik helemaal blij met zo'n ding

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.