Superfood?
Sinds ik mijn stoma heb ben
ik een stuk bewuster om aan het gaan met hetgeen ik in mijn mond steek. Ik ben
er,met vallen en opstaan, achter gekomen dat mijn lichaam gewoon beter reageert
op een voedingspatroon dat gebaseerd is op meer onbewerkte producten. In de
volksmond beter bekend als groente en fruit.
Aangezien er busladingen
boeken, websites en documentaires over voedsel zijn, en ik graag mag lezen en
koken en geïnteresseerd in voedsel ben lees en kijk ik dat dan dus ook,
foodnerd zeg maar.
Nou is er 1 ding waar ik mij
de laatste jaren mateloos aan irriteer en dat is de volgende trendy term en
verschijning: Superfood. Alleen de term alleen geeft me al jeuk.
Superfood lijkt overgewaaid
als zoveel hippe voedseldingen al obesitas en diabetes type 2 uit de Verenigde
Staten. Waarom noem ik die andere 2 er bij? Omdat ze verband houden met het
Superfood idee. Niet dat ze er door veroorzaakt worden, maar in de USA zijn ze
heel goed in marketing en aangezien obesitas en diabetes type 2 daar echt een
groot probleem zijn worden bepaalde voedingsdingen gehyped en aangeboden als hét
antwoord tegen een ongezonde levensstijl. Veelal volgens de regels: Het komt
van ver weg, groeit niet hier en is veelal heel duur.
Gelukkig zijn we in Nederland
wat normaler in onze opvatting over voedsel en superfood, maar het komt steeds
meer in de media.
Waarom krijg ik er dan zo'n
jeuk van? Is al dat superfood dan slecht of zo? Nee dat is het echt niet, dat
is het hele probleem niet. alle superfood is inderdaad gezond en kan een
waardevolle toevoeging aan je voedselpatroon zijn....... Maar het is geen
SUPERfood, het is gewoon voedsel.
De claim met superfood is dat
het per gram meer bepaalde voedingswaarden heeft dan regulier voedsel. Bijvoorbeeld
de goji bes bevalt meer vitamine c en antioxidanten per gram dan een ouderwetse
appel. En dat klopt, dat is bewezen en een feit. Échter....... een kleine appel
weegt al 130 gram (ex klokhuis) en heeft als vrucht meer vitamine c en
antioxidanten dan een goji bes ooit zal kunnen hebben. Er wordt aangeraden om
25 gram gojibessen te nemen om aan vitamines en antioxidanten te komen. Je kan
natuurlijk ook 1 of 2 appels op een dag eten voor hetzelfde effect. Het scheelt
je behoorlijk in de portemonnee kan ik je vertellen. Een kilo gojibessen kost
je ongeveer € 23, een kilo appels kan je rond de € 1,99 krijgen.
Het grote probleem wat ik heb
met superfood is dat het meer marketing dan voedingsleer is. Je hebt sites en
reformwinkels die maar claimen dat je met de vreemdste exotische producten die
zij verkopen een geweldig gezond leven krijgt.....maar datzelfde geweldige
gezonde leven kan je ook echt wel krijgen als je lokaal met de seizoenen mee
eet zonder gojibessen, chiazaad, yuzusap of wat dan ook.
En waar ik ook even tegenaan stoot
is gewoon het biologische en humanitaire-economische idee er achter......
immers, hoe biologisch en ethisch verantwoord is 100 gram gojibessen dat door 8
jarige kindjes geplukt wordt in China, vervolgens gedroogd door eveneens een
kudde onderbetaalde werknemers, in een vliegtuig gepropt wordt en de halve
wereld overgevlogen wordt en hier bij de reformwinkel in het schap ligt? De
fairtrade sticker zegt alleen dat de producent een eerlijkere prijs voor zijn
handel heeft gekregen, niet dat de werknemers van die producent geen kindjes
zijn en uitgebuit worden (dat is de illusie die we zelf hebben bedacht). Doe
mij dan toch maar die kilo appels bij dezelfde reformwinkel die op nog geen 40
km afstand geplukt zijn. Ook biologisch verantwoord en een stuk minder belastend voor onze lieve Aarde.
Gelukkig komen dingen die
lokaal al jaren verbouwd worden tegenwoordig ook in aanmerking voor de trendy
superfood status, denk aan dingen als haver, spinazie en asperges.
Mijn tip, gebaseerd puur op
mijn eigen ervaringen en lees en uitzoekwerk (en nee ik ben geen
voedingsdeskundige nog claim ik dat te zijn). Eet gewoon zo veel onbewerkt en
natuurlijk mogelijk. Laat de potjes en pakjes en zakjes voor wat het zijn. Koop
het liefst biologische producten (en nee dat hoeft niet altijd bij de biowinkel
ook Lidl heeft tegenwoordig wat bio assortiment) waarvan je kunt uitgaan dat er
geen chemische onzin overheen gegaan is. Of nog beter, koop lokale producten.
Vergeet de term superfood en richt je gewoon op voedsel met een portie gezond
verstand. Druk es wat minder vaak vlees in je hoofd en wat vaker groente (en
met de kosten die je uitspaart kun je bijvoorbeeld eens een bioslager opzoeken
want dat eerlijke vlees smaakt stukken beter).
En wil je zo graag gojibessen,
mulberries, chiazaad of wat voor "superfood" in je mik gooien, gewoon
lekker doen. Maar dan wel omdat je het lekker vindt en niet omdat het pretendeert
gezonder te zijn dan de appel op de fruitschaal. Ik heb het spul zelf ook in
huis en ik vreet t ook en ik vindt t lekker, das mijn reden.
Immers, de enige echte
superfood is het voedsel dat je zelf groeit in je eigen tuin, daar weet je 100%
zeker van wat het is, hoe het gekweekt is en wanneer het geoogst is.
Reacties
Een reactie posten