Jij zegt?



Ik hoor het steeds meer de laatste tijd, en ik snap het niet. Is het iets uit andere delen van het land wat ik als simpele nuchtere Noorderling niet snap? Is het iets wat uit een reclamespotje van een energieleverancier is overgenomen? Is het iets wat iedereen met elkaar afgesproken heeft, alleen ik heb de meeting gemist?

Ik heb het over de term "Ik zeg" die ik dus steeds vaker te pas en te onpas bij opmerkingen hoor. Ik zeg: goed bezig, ik zeg: doen (hallo NEM), ik zeg dit en ik zeg dat...... wat is het met die opmerking?

Wil men met deze uitdrukking nog eens extra benadrukken dat degene die het zegt echt degene is die het zegt ofzo? Alsof ik dat niet door heb, natuurlijk zeg je dat......ik hoor je het zeggen immers.
Ik bedoel ik weet dat horen niet mijn sterkste kant is (links is doof en rechts is met een hoortoestel nog wel te doen) maar ik kan redelijk wat liplezen en ik hoor aan een stem ook wel wie wat zegt.

Is het om je zin extra kracht te geven? Zo van "Ik zeg" kortom, ik ben heel belangrijk dus wat nu komt is nog belangrijker? Dat werkt bij mij trouwens averechts hoor.

Ik denk dat ik er gewoon een variant bij ga maken, namelijk "Ik doe", gewoon om al mijn handelingen extra kracht bij te zetten. Zeg ik lekker overal bij wat ik doe, vinden de mensen vast leuk. 'Ik doe: het licht aan", "Ik doe: de afwas in de afwasmachine", "Ik doe: de groeten aan mijn moeder".......ook allemaal net zo doelloos als het "ik zeg" gebeuren.

Mensen, hou het gewoon lekker normaal en gebruik geen "ik zeg" meer als je over je eigen zin gaat praten die je nog moet uitspreken. Het klinkt alsof je jezelf wil overtuigen van wat je wil gaan zeggen en het voegt nul toe aan je uitspraak, behalve dan dat ik me afvraag wat je nou wil zeggen met "Ik zeg".

Volg gewoon het advies van deze nuchtere Noorderling op, korte zinnen werken. De Groningse taal staat er bol van. Dou nait aal zo eelsk en zeg gewoon woar t om giet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.