Roadtrip naar zonnekleppen

Vandaag heb ik een vrije dag, en ik heb mezelf een missie gesteld.
Mijn Fiat Panda mist een zonneklep aan de bestuurderskant en daar wil ik er wel eentje hebben. Ik heb de auto gekocht met een missende zonneklep en ik dacht dat ik dat wel snel via een autosloop zal vinden.

Helaas is niks minder waar, die dingen zijn zeldzamer dan een First edition Black Lotus kaart in het Magic the Gathering spel. Daar kwam ik een paar dagen na aanschaf al achter, hier in Groningen stonden genoeg Panda´s bij de sloperijen, allemaal met missende zonnekleppen.

Als zelfs nieuw bestellen niet werkt

Dus na een paar weken zoektocht ergerde ik me zo er aan dat ik een nieuwe wilde bestellen. Helaas betekend dat dat ik naar  de Fiat dealer hier moet. En ik vind dat geen leuke toko. Bij de Ford dealer werd ik altijd netjes behandeld als ik onderdelen nodig had en werd er niet raar of moeilijk gedaan en al helemaal niet alsof ik "minder voorstel" omdat ik een oudere Ford heb.

Ik had al een keer een slot besteld voor de Panda bij de Fiat dealer en dat ging niet heel makkelijk, er werd een beetje moeilijk gedaan, er mwerd een beetje gedaan alsof ik niet heel veel voorstelde als klant en ik moest vooraf betalen want het slot was op mijn sleutel gemaakt dus men wilde geld vooraf want dit onderdeel kon niet terug.
Prima joh, maar waarom bespeur ik toch een nare bijsmaak?

Ook toen ik de zonneklep bestelde werd er in eerste instantie lacherig gedaan. Tot ik aangaf dat ik inderdaad echt zo'n ding wilde bestellen, het me geen zak uitmaakte dat ie 50 euro ex kostte want ik ergerde me er aan dat ie ontbrak en als het niet mogelijk was dat zij hem bestelden ik dan wel een andere Fiat dealer ging bellen.

"Nou dan moet je morgen echt komen want dit onderdeel bestel ik niet vaak voor een 14 jaar oude auto".. Ik antwoordde dat ik bij Ford nog gewoon nieuwe onderdelen voor mijn 19 jaar oude Ford kon bestellen, maar als dat bij Fiat niet kan.....
Twee dagen later dan gezegd was het onderdeel binnen. Gefeliciteerd, hoe kon men het nog verkeerde doen dan dit. Verkeerd type, verkeerde kant en verkeerde kleur. De vrouw achter de balie kon er niks aan doen, maar ik zei "stuur maar terug die moet ik niet en ik zoek wel ergens anders, ik bestel hem niet meer bij jullie".
Dat was best een zetje geleden, ze bellen me bijna om de 2 weken nog op merkte ik laatst. Ik neem niet op of bel terug ik dacht dat ik wel duidelijk ben geweest.

Maar nog steeds geen zonneklep dus!

En vandaag kotm daar verandering in vond ik!
Ik had meerdere sloperijen op een lijstje staan, maar helaas hebben ze niet echt goed werkende internetpagina's en telefonisch kwamen we niet verder dan "Ik heb er een paar staan, ik denk wel dat ik ze heb".
Kortom, roadtrip.
Eerste stop Veendam. Fijn die zijn dicht op zaterdag, dat stond nergens vermeld, dan maar eens naar Hoogzezand. Daar ook bot gevangen.
En toen vond ik op internet nog een in Zuidbroek. En toen werd het een echte roadtrip, want ik besloot om door de dorpjes heen daarheen te gaan, gewoon even toeren.

In Zuidbroek werden alle vooroordelen even bevestigd over een ouderwetse autosloop, en ergens vind ik dat wel geweldig om mee te maken.
Een Grote Baas in een kantoorcontainer die met walkie talkies wat mensen aanstuurt. 
Helaas weer geen zonnekleppen voor een Panda, maar de moed werd niet opgegeven, men moest en zal mij wat verkopen!

Ik verbaasde mij wel een beetje hoeveel personeel daar rondloopt, maar aan de andere kant, internet is voor dit soort bedrijven een enorme boost geweest natuurlijk.
Niet dat ze veel via een eigen site doen, maar ze verkopen de wereld aan onderdelen via een onderdelenlijn.nl en soortgelijke sites, en daar zit enorm veel handel in, dat zag ik al gelijk  hier. Een auto word voor prijzen van 100 tot 300 euro gekocht en word in losse onderdelen weer voor 3.000 euro verkocht, enorme winsten, je moet er alleen wel een plek en tijd voor hebben.

En ze weten er ook wel aardig wat truukjes kwam ik achter. Eerst probeerde de grote baas mij een te brede klep te verkopen met de tip "stukje uitzagen, buisje er weer in proppen en dan past het". Nee sorry, het moet wel iest beter dan dat zijn. Aan een hagelnieuw (duur) onderdeel stel ik hoge eisen, aan een slooponderdeel veel minder, maar ik ga niet lopen zagen en buigen.
Hij baalde een beetje dat de "makkelijke verkoop" niet door ging, maar liet zich niet uit het veld slaan.

Schijnbaar kon hij zonnekleppen van een Grande Punto passend maken voor een Panda. Ik was skeptisch want toen een van de mensen met 2 Grande Punto kleppen aan kwam zag ik al dat er een compleet andere bevestiging aan zat dan de mijne. Maar waarempel, hij wist het passend te krijgen ook! En op een simpele manier.

En dan merk je ook gelijk hoe de autosloper een eersteklas handelaar is.
"Nou je hebt mazzel dat ik dit nog heb hé, ik zei toch dat het pastte. Normaal gaan ze voor 25 per stuk weg en alleen per set want ik verkoop ze zo via internet, die dingen gaan snel. Maar de eerste zit er al in bij je auto en daarom een speciale prijs, 40 voor beide"

Die man weet natuurlijk ook wel dat ik nu geen nee meer zeg, ondanks dat de kleppen er smerig uit zien. Maar goed, ik moet ook toegeven dat ze kwalitatief beter zijn dan de originele en ik ben er al 2 maand naar op zoek.
Dus ik geef de man 40 euro, contant uiteraard, en uiteraard geen vraag naar of ik een bonnetje wil of wat dan ook aan kassasysteem. De 40 verdwijnd ergens in een lade en ik heb 2 zonnekleppen.
Deal gedaan, op naar de volgende klant zal de grote baas gedacht hebben.
En ach, ik vond ze het geld wel waard en ook wel de beleving, ze zijn er met 4 man toch zeker een goed half uur aan zoeken en proberen mee bezig geweest immers.

Roadtrip deel 2

Dus op naar huis! Ik weet dat de A7 naar Groningen er uit ligt en heb 2 keuzes, of via het kanaal tussen Hoogezand en Groningen, of via de N33, over Annen naar Groningen.
Ik besluit dat ik onderweg mn ouders bel om daar op de koffie te gaan.

Helaas nam niemand op en had ik pech, dus ik volg de N33 om er achter te komen dan de N34 ook afgesloten is. Nee dat is fijn, 2 wegen naar Groningen en dan beide tegelijk afsluiten. Slimme planning.
Ik besluit dan maar kilometers te gaan vreten en via Assen te rijden om daar de A28 op te gaan en dan naar Groningen te rijden.

Vandaag was nationale "Rij met je aanhangwagen langzamer dan een vrachtwagen" dag, dus om een beetje op gang te blijven was het linkerbaan rijden óf 80 op de rechterbaan.
Ik besloot voor links te gaan en ik moet zeggen dat mijn Pandaatje met haar 60PK en 1100 cc blokje het eigenlijk best prima deed, dat verbaasde me best maar ik hoef me niet te schamen op de linkerbaan, ik kom ook gewoon mee op 140-150 als het moet.

Missie geslaagd!

Dus nu heb ik eindelijk alle gewenste onderdelen op de auto zitten. Een kleine 2 maanden na de aanschaf.
De kleppen heb ik even goed schoon gemaakt en ontdaan van de verlichte veiligheidswaarschuwingen. Ik vind die flappen hardstikke lelijk, ook al weet ik dat de klep kats verkleurd is er onder (of liever gezegd dat is de originele kleur en de rest is verkleurd), ik heb dat nog liever dan die flappen.
Daarnaast is het in het Italliaans, en dat spreek ik niet, en komt er toch nooit een babystoeltje op de bijrijdersstoel te zitten.

Dus na een kleine 125 km en meerdere bezoekjes aan sloperijen heb ik eindelijk mijn zonneklep. Nee 2 zonnekleppem.
In dit geval was een nieuwe de goedkopere oplossing geweest als ik alles bij elkaar optel, maar dit was de veel leukere oplossing en dat is ook wat waard!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.