Waar is het brood?




"Panem et circenses" een bekende Latijnse spreuk van de dichter Juvenalis, het bekende "brood en spelen". Het verwijst naar de praktijk om gratis graan uit te delen onder de Romeinse burgers wat begon onder Gaius Sempronius Gracchus in 123 v. Chr. en ook naar de praktijk om dure gladiatorengevechten te organiseren voor diezelfde bevolking.
De Romeinen gebruikten dit om "het volk" rustig te houden en zich vooral niet teveel te laten bemoeien met belangrijkere dingen.

Tot zo ver de geschiedenisles. De Romeinen waren niet gek, het werkte, gratis vermaak hield de mensen tevreden en gaf ze iets om naar uit te kijken. Het werkt nog steeds, want de megalomane sportevenementen bestaan nog steeds. Jammer genoeg is het "panem" (brood) uit beeld verdwenen.

Grote sportevenementen zijn meer dan een sportevenement. Het is een politiek uitgangbord om te laten zien hoe goed en groots het organiserende land is. Groter, beter en meer opsmuk zijn de uitgangspunten. Uiteraard zijn alle organisaties hierachter druk bezig te verkondigen dat het allemaal los staat van de politiek. En uiteraard is dat volledig het tegenovergestelde.
Allemaal best, allemaal leuk lief en aardig.....als het gaat om landen die het kunnen betalen en een bevolking die het kan dragen.
Helaas is er een soort van trend dat de grote evenementen in het teken staan van  uitbuiting van de lokale bevolking, bouwvakkers die in een onveilige omgeving werken, omkoopschandalen, sponsordeals, bobo-dingen en andere zaken die met sport jammer genoeg niks te maken hebben.

Nu ook in Brazilië, terwijl de FIFA en zijn sponsoren zich als een sprinkhanenplaag over het land trekken en het geld opeist voor het evenement, is er geen geld voor scholing, eten of andere dingen waar het volk wel behoefte aan heeft.

Er is niks mis met een sportevenement, maar laat het dan om de sport draaien, niet om het geld, de bling factor en hoe goed het organiserende land is.

Zuid Afrika is er bekaaid afgekomen met het WK voetbal, en naar alle verwachtingen vergaat het Brazilië ook straks zo en dat is heel jammer, zeker als je bedenkt dat daar heel veel hele rijke mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt hebben daar ook een leuk zakcentje verdienen.
Als alle spelers nou eens 5% van wat ze verdienen op het WK voetbal terugstoppen in Brazilië, en de FIFA 5% van de opbrengst (ipv eisen dat FIFA officials geen belasting hoeven te betalen over het geld dat er gemoeid gaat met het WK) misschien dat het dan ook een leuk toernooi wordt voor de mensen in Brazilië zelf.

De spelen hebben ze.....maar waar is het brood?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.