Gekozen burgemeester? Geen burgemeester lijkt me beter!




In Utrecht gaan ze bezig met een gekozen burgemeester, Delzijl heeft zoiets al gehad en hier in Groningen is er ook enige ophef ontstaan rond onze fijne burgemeester, de gemeente Veendam heeft hun burgemeester weggestuurd nadat deze man het voor de zoveelste keer in zn kop kreeg dat hij buiten de raad om komt werken.....t is wat met de burgemeesters de laatste tijd.

Rijst bij mij de vraag: Wat doet een burgemeester eigenlijk? En waarom hebben we er 1 nodig? Want om eerlijk te zijn...... wat is naast het ceremonieel gebeuren (a.k.a. het rondsjouwen met een ambtsketting) nou zo bijzonder aan die functie?

Wat houdt de functie in? Even googelen leert dit:
De burgemeester is in Nederland niet het hoofd van de gemeente. Hoofd van de gemeente is de gemeenteraad.
Als voorzitter van het college en de raad heeft de burgemeester mede tot taak om de kwaliteit van het bestuur in de gemeente te bewaken en de interne afstemming binnen de gemeente te bevorderen.
De burgemeester is niet alleen voorzitter van de raad en voorzitter van het college. Hij is ook zelf een bestuursorgaan en heeft zijn eigen bevoegdheden. Deze hebben vooral betrekking op openbare orde en veiligheid. De burgemeester heeft het toezicht op openbare bijeenkomsten en op voor het publiek openstaande gebouwen, zoals horecagelegenheden. In geval van nood is hij bevoegd noodbevelen te geven en noodverordeningen vast te stellen. De burgemeester heeft het opperbevel bij brand en ongevallen, waarbij de brandweer is ingeroepen. Ook heeft de burgemeester representatieve taken. Hij vertegenwoordigt de gemeente "in en buiten rechte", dus als de gemeente partij is in een rechtszaak maar ook als namens de gemeente stukken moeten worden ondertekend.
Elk jaar brengt de burgemeester het burgerjaarverslag uit. Daarin wordt verslag uitgebracht onder andere over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening richting de burger, inspraak en burgerparticipatie.

Staat heel wat, maar in feite zijn het allemaal overbodige functies, immers.....zijn er voor deze functies niet al mensen in dienst? En hebben die mensen niet een gespecialiseerde opleiding en passend dienstverband voor die functie?
Laten we beginnen met taken als beheren van de openbare orde en veiligheid, dat lijkt mij prima iets voor de politie, sterker nog ze doen het al. Waarom hebben we een burgemeester die communiceert met de politie namens de gemeente? Dat kan prima gedaan worden door de ambtenaren die er al mee bezig zijn (en die heeft iedere gemeente al) en de politiekorpsen zelf.
Ook noodbevelen en noodverordeningen kunnen ook prima door de hoofdcommissaris van de politie afgegeven worden, immers de politie adviseert toch al in deze kwestie.

Opperbevel bij ongelukken en branden? Vindt je het heel erg als ik dat liever laat doen door de brandweermensen en de andere hulpdiensten zelf? Het is deze mensen hun werk en ik vertrouw ze daar 100% Dus liever zij die er dagelijks mee te maken hebben dan iemand die dit niet als dagelijks werk heeft.

Dan hebben we nog de functie van vertegenwoordigen van de gemeente: Ook daar heeft iedere gemeente een afdeling voor, namelijk PR om de gemeente te promoten en te vertegenwoordigen (o.a. in de pers).
 Om dingen te ondertekenen kan je prima iedere wethouder laten tekenen, of nog beter, het hoofd van het betreffende departement. Waarom? Nou heel simpel, burgemeesters en wethouders zijn mensen die via verkiezingen op de posten komen, de mensen op de afdelingen zelf werken er al jaren en kennen de materie binnen de gemeente vaak vele malen beter dan B&W het kent. Zij adviseren de wethouders weer, die gieten er een politiek sausje overheen en zo komt het dan weer terug op de afdeling. Waarom niet wat stappen overslaan en de communicatie lekker kort houden?

In feite doet een burgemeester van alles wat andere mensen ook al doen binnen een gemeente. De hoofdtaak lijkt een beetje de lobbyist te zijn, en daar gaat het nog al eens mis. Denk maar aan Ab Meijerman van Veendam die zichzelf zo belangrijk lobbyde dat hij dacht de raad niet meer nodig te hebben, alle dingen omtrent Aleid Wolfsen (Utrecht) waren nou ook niet echt goede PR en Annemarie Jorritsma (Almere) had wel een hele aparte manier om haar privé reilen en zeilen om het gemeentelijk beleid heen te doen.

Soms lijken burgemeesters zichzelf belangrijker te vinden dan de gemeente die ze vertegenwoordigen.
En de vertegenwoordiging van de gemeente hebben we toch zelf gekozen door te stemmen?
Waarom niet vanuit de winnende partij van de gemeentelijke verkiezingen een voorzitter van de raad en wethouders en de rest van de functies waar de burgemeester op papier de hoofdverantwoordelijke voor is gewoon neerleggen bij degene die in praktijk de hoofdverantwoordelijke is?

Natuurlijk is mijn mening ook maar een mening......maar hoe meer ik er naar kijk en hoe meer ik er over nadenk....... een burgemeester is toch niet meer van deze tijd?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch begin van een rustdag, als je mij bent

Terug naar de oertijd

Meervoudig beperkt, een maatschappelijk verantwoorde term (blijkbaar) en hoe gemis aan juiste info je echt beperkt.